Návštěva jaderné elektrárny Temelín

Jaderná elektrárna Temelín

     V pondělí 4. června 2018 jeli žáci osmé a deváté třídy do jaderné elektrárny Temelín. Od školy jsme vyjížděli v 7:45 a vrátili se v 17:00.

      Jaderná elektrárna Temelín, je elektrárna s největším instalovaným výkonem v Česku. Stojí v obci Temelín v Jihočeském kraji, v okrese České Budějovice. Elektrárna je častým terčem kritiky ze strany českých i zahraničních ekologických organizací a hornorakouské vlády, kvůli čemuž je jedním z důležitých témat česko-rakouské politiky. Její výstavba začala v roce 1985, s datem dokončení v roce 2002 jde o jednu z nejnověji dostavěných jaderných elektráren v Evropě.

     Když jsme přijeli do Temelína, nešli jsme samozřejmě do elektrárny, ale nejdříve jsme jeli k vodní přehradě Hněvkovice, která patří k jaderné elektrárně Temelín, a je proto kousek od Temelína.

     Po návštěvě přehrady jsme se vrátili zpátky k Temelínu. Šli jsme na prohlídku do informačního centra, které je hned vedle něj. Zde jsme mohli vidět krátký film o funkci jaderných elektráren, jaký je rozdíl mezi jadernými a ostatními elektrárnami. Když jsme shlédli film a poslechli si teorii, pokračovala exkurze do jejich „praktické“ části. Nemohlo samozřejmě chybět focení. Celou exkurzí nás prováděla Šárka Molnárová.

     Na cestě zpět jsme navštívili Vodňany, kde jsme se zúčastnili prohlídky Střední rybářské školy. Viděli jsme zde různé druhy sladkovodních ryb, dozvěděli se tu něco i o historii rybářství

Střední rybářská škola a Vyšší odborná škola vodního hospodářství a ekologie, Vodňany , Zátiší 480

Střední rybářská škola a Vyšší odborná škola vodního hospodářství a ekologie, Vodňany,…

Celá akce byla povedená a naštěstí se nám vydařilo i počasí.