Zimní výcvikový lyžařský kurz na Pancíři

Náš lyžařský výcvik

          V termínu od 25. do 29. ledna 2016 12 žáků 7. třídy blížejovské ZŠ spolu s několika žáky ZŠ v Poběžovicích absolvovalo lyžařský výcvik na Pancíři. Z naší školy s námi jeli paní ředitelka Hanzalová s panem učitelem Topinkou.

          Na pancířské sedlo jsme dorazili autobusem asi v 10 hodin v pondělí ráno, odtud jsme vyšlapali na vrchol Pancíře. Tam jsme se ubytovali v horské chatě, převlékli do suchého oblečení a sešli dolů do jídelny. Tady se nám představili učitelé a instruktoři a seznámili nás s pravidly výcviku.

Následoval oběd a první lyžování. Ti lepší z nás jezdili rovnou dole na svahu, my ostatní jsme se nahoře snažili vyjet několik obloučků. Večer, abychom se seznámili s vrstevníky z druhé školy, jsme společně hráli hru Aktivity.

          Úterý jsme zahájili ranní rozcvičkou, nasnídali jsme se a od 9 hodin už se lyžovalo. Stejně tak po obědě. Večer se na zeď promítaly nejlepší okamžiky

z lyžařských výcviků předchozích let a také naše pokusy o lyžování. Jako bonus nám instruktoři večer přišli ohodnotit pořádek v pokojích.

          Ve středu na snídani jsme si všichni vzali křupky s mlékem, ale paní ředitelka říkala, že je to málo, a tak jsme se dávili rohlíky. Po snídani jsme vyrazili na svah. Většina z nás už jezdila ve spodní části. Několika šťastlivcům se povedlo vypadnout z vleku, ostatní to dohnali na trase. Večer jsme si promítli naše úžasné pokroky z lyžování a zahráli si společenskou hru „Mafiáni“.

          Ve čtvrtek už se náš pobyt blížil ke konci. Bohužel začal tát sníh, takže pan ředitel Foist musel nejdřív vyzkoušet, jestli vůbec můžeme jezdit. Dopoledne to tedy ještě šlo, odpoledne se konal výlet do Železné Rudy. Mně už bolely nohy, tak jsem zůstala na chatě a četla si knížku. Ti, co se účastnili výletu, měli být ve 14 hodin venku, což až na dva opozdilce, kteří dobíhali autobus, všichni úspěšně zvládli. Po návratu (okolo 16. hodiny) jsme dostali volno, v 18 hodin začínalo noční lyžování. To bylo úplně o něčem jiném než ve dne. Na chatu jsme se vrátili po 20. hodině, od 21°° program pokračoval diskotékou. Taneční parket ovládl pan učitel Topinka, později se k němu s nadšením přidal Lukáš Foist (náš instruktor na snowboard), který tančil tak, až si narazil nohu o židli.

          V pátek, poslední den, bylo na programu místo rozcvičky balení. Svlékli jsme povlečení z postelí, uklidili pokoje a vyrazili na běžky. Vzhledem k tomu, že od pondělka jsme už byli unavení a bolely nás nohy, byli jsme rádi, když jsme je sundali.

Po obědě instruktoři přinesli poslední zapomenuté věci, sešli jsme k autobusu a odjeli jsme.

          Výlet se nám moc líbil. Největší úspěch sklidilo noční lyžování Jen škoda, že ke konci pobytu už tál sníh. Hned bychom se vrátili zpátky.

                                                                                                          Jana Strakošová

                                                                                                              7. ročník