Projekt Ovoce do škol byl v České Republice zahájen ve školním roce 2009/2010. Jedná se o projekt Evropské Unie, jehož cílem je přispět k trvalému zvýšení spotřeby ovoce a zeleniny, vytvořit správné stravovací návyky ve výživě dětí a tím zároveň bojovat proti dětské obezitě. Cílovou skupinou projektu jsou žáci prvních až pátých ročníků základních škol, kterým je zdarma dodáváno čerstvé ovoce a zelenina nebo ovocné a zeleninové šťávy.
Ve školním roce 2009/2010 se projektu zúčastnilo 2 883 škol, tzn. 71% dětí v cílové skupině. Účast v projektu každým rokem stoupá a ve stávajícím školním roce 2013/2014 už je do projetku zapojeno 3 530 škol a 456 233 dětí.
Doporučené produkty
Mezi doporučené produkty pro dodávky „Ovoce a zelenina do škol“ lze zahrnout následující: jablka, mandarinky, pomeranče, banány, hrušky, mrkve, ředkvičky, rajčata, hroznové víno, broskve, nektarinky, okurky, švestky, blumy, kedlubny, jahody, papriky, meruňky, kiwi, hrachové lusky, ananasy, grepy, pomela, ovocné nebo zeleninové saláty a ovocné nebo zeleninové 100% šťávy.
Obecné doporučení k výběru ovoce a zeleniny
Výběr zemědělských produktů nabízený ke konzumaci dětem by měl být v souladu s Výživovými doporučeními pro obyvatelstvo ČR vydanými Ministerstvem zdravotnictví ČR. To znamená, že by výběr čerstvého ovoce a zeleniny měl být co nejpestřejší, přičemž by měly být upřednostňovány druhy ovoce a zeleniny našeho klimatického pásma, nejlépe místní produkce. Případné zahrnutí exotického ovoce lze považovat za zpestření a rozšíření znalostí v rámci učebních osnov seznámením se s druhy ovoce jiných klimatických pásem, například v návaznosti na výuku přírodovědných a zeměpisných předmětů.
Způsobilé produkty
Způsobilé produkty jsou produkty, na které se podpora Evropské Unie v rámci tohoto projektu vztahuje, a které nejsou vyloučeny přílohou I¹ nařízení (ES) č. 288/2009, v souladu s procesním ustanovením čl. 103h písm. f) nařízení č. 1234/2007, a ve shodě s ustanovením čl. 152 odst. 1 Smlouvy, se s ohledem na zajištění vysoké ochrany zdraví, sezónnost, dostupnost produktu a problematiku životního prostředí, omezuje na následující produkty v souladu s článkem 1 odst. 1. písm. i) část IX přílohy I a f) část IX přílohy I nařízení č. 1234/2007 zejména však na:
- Ovoce a zeleninu čerstvé a banány (celé nebo upravené krájením nebo strouháním) – min. 75 %
- Přírodní ovocné a zeleninové šťávy (neochucované a bez konzervantů) – max. 25%
VÝTAH Z VNITROSTÁTNÍ STRATEGIE ČR V RÁMCI PROJEKTU OVOCE
DO ŠKOL PRO OBDOBÍ OD 1. SRPNA 2012
Vymezení vnitrostátní strategie
Vnitrostátní strategie ČR v rámci projektu Ovoce do škol se stanovuje podle nařízení
Rady (ES) č. 13/2009 ze dne 18. prosince 2008, kterým se mění nařízení (ES) č. 1290/2005 o
financování společné zemědělské politiky a nařízení (ES) č. 1234/2007, kterým se stanoví
společná organizace zemědělských trhů a zvláštní ustanovení pro některé zemědělské
produkty (jednotné nařízení o společné organizaci trhů), s cílem vytvořit projekt „Ovoce do
škol“.
Podle článku 103ga odst. 2 nařízení č. 1234/2007 v souladu s článkem 4 nařízení (ES)
č. 288/2009 se tímto stanovuje Vnitrostátní strategie ČR pro období od 1. srpna 2012.
Cílovou skupinou pro konečné přijetí podpory Společenství uvedené v článku103ga
odst. 2 nařízení č. 1234/2007, jsou na základě objektivních kriterií děti s pravidelnou
docházkou na 1. stupeň základních škol.
Rozpočet projektu je s ohledem na přílohu II nařízení (ES) č. 288/2009 vymezen
předběžným rozdělením podpory Unie a výpočtem na základě rozdělovacího klíče uvedeného
v článku 103ga odst. 5 nařízení č. 1234/2007, která dle článku 103ga odst. 4 nařízení
č. 1234/2007 nesmí překročit 90 mil EUR v jednom školním roce. Rozpočet ČR bude
financován 73% příspěvkem Unie ve výši 1 988 100 EUR a 27% vnitrostátním
příspěvkem ve výši 735 325 EUR.
V souladu s článkem 4 nařízení Komise (ES) č. 288/2009 ČR oznamuje, že je
ochotna využít více prostředků, než kolik činí původní příděl podpory Unie, a to až do
výše 5 199 430 EUR příspěvku ze strany Unie a vnitrostátním příspěvkem ve výši
1 923 076 EUR.
Způsobilé produkty, na které se podpora Společenství v rámci tohoto projektu
vztahuje, a které nejsou vyloučeny přílohou I nařízení (ES) č. 288/2009, v souladu
s procesním ustanovením čl. 103h písm. f) nařízení č. 1234/2007, a ve shodě s ustanovením
čl. 152 odst. 1 Smlouvy, se s ohledem na zajištění vysoké ochrany zdraví, sezónnost,
dostupnost produktu a problematiku životního prostředí, omezuje na následující produkty
v souladu s článkem 1 odst. 1. písm. i) část IX přílohy I a f) část IX přílohy I nařízení č.
1234/2007 zejména však na:
Ovoce a zeleninu čerstvé a banány (celé nebo upravené krájením nebo strouháním) –
min. 75 %
Přírodní ovocné a zeleninové šťávy (neochucované a bez konzervantů) – max. 25%
Obecné doporučení školám k výběru ovoce a zeleniny
Výběr zemědělských produktů nabízený ke konzumaci dětem by měl být v souladu
s Výživovými doporučeními pro obyvatelstvo ČR vydanými Ministerstvem zdravotnictví ČR.
To znamená, že by výběr čerstvého ovoce a zeleniny měl být co nejpestřejší, přičemž by měly
být upřednostňovány druhy ovoce a zeleniny našeho klimatického pásma, nejlépe místní
produkce. Případné zahrnutí exotického ovoce lze považovat za zpestření a rozšíření znalostí v rámci učebních osnov seznámením se s druhy ovoce jiných klimatických pásem, například
v návaznosti na výuku přírodovědných a zeměpisných předmětů.
Zapojení zúčastněných stran ve smyslu článku 103ga odst. 2 nařízení č. 1234/2007
se na splnění cílů a realizace programu bude podílet ministerstvo zemědělství, ministerstvo
školství, mládeže a tělovýchovy a ministerstvo zdravotnictví přípravou nařízení vlády,
Vnitrostátní strategie ČR, tvorbou seznamu způsobilých produktů a popsáním doprovodných
opatření. Pro naplňování Vnitrostátní strategie lze na lokální úrovni využít pomoci odborných
pracovníků Odboru podpory zdraví a hygieny dětí a mladistvých Státního zdravotního ústavu
(přednášky, odborné konzultace) u nichž je intenzivní spolupráce se školami zvykem.
Výkonem správy a kontroly dodržování všech právních předpisů souvisejících
s projektem je Státní zemědělský intervenční fond se sídlem v Praze. Konkrétní vymezení
činnosti SZIF je stanoveno zákonem č. 256/2000 Sb. a zákonem č. 252/1997 Sb. a nařízením
vlády ČR č. 478/2009.Sb.
K zajištění úspěšné realizace programu budou přijata doprovodná opatření podle
článku 103ga odst. 2 nařízení č. 1234/2007 v souladu s článkem 3 odst. 4 nařízení (ES) č.
288/2009 za účelem zvyšování informovanosti o zdravých stravovacích návycích a o sektoru
ovoce a zeleniny. V zájmu poskytnutí přístupu co největšímu počtu dětí z cílové skupiny se
doprovodná opatření neomezují geografickou oblastí nebo typem vzdělávacího zařízení.
Návrh doprovodných opatření má především sloužit jako doporučení školám, jak lze
žáky vést ke konzumaci ovoce a zeleniny. Motivace žáků ke zvýšení konzumace ovoce a
zeleniny může následně ovlivnit formování dětské osobnosti v oblasti zdravého životního
stylu. Je důležité uvést mezioborové přesahy dané problematiky do konkrétních vzdělávacích
oblastí (u vzdělávací oblasti Člověk a jeho zdraví je pro 1. stupeň myšlen pouze vzdělávací
obor Tělesná výchova). Velkou možnost realizace projektu nabízí také průřezové téma
Environmentální výchova.
Formy a metody práce, realizace projektu ve škole
Cíle základního vzdělávání lze ve školách například naplňovat následujícími formami
a metodami práce při realizaci projektu „Ovoce do škol“:
dny (týdny) zdraví ve škole se zaměřením na rozšíření informací o ovoci a zelenině a
významu zvýšení jejich konzumace (druhy ovoce a zeleniny, původ různých druhů
ovoce a zeleniny, význam konzumace ovoce zeleniny pro zdraví…),
soutěže (třídní, školní, v rámci obce, celostátní…) s využitím tematiky ovoce a
zeleniny,
školní projekty,
osvětové přednášky a programy realizované externími odborníky na téma zdraví,
správné výživy, významu konzumace ovoce a zeleniny, pravidel bezpečného
zpracování a konzumace ovoce a zeleniny (hygienická pravidla při zpracování a
konzumaci ovoce a zeleniny, posuzování kvality, pravidla vhodného výběru ovoce a
zeleniny z hlediska kvality, apod.),
návštěvy, exkurze do podniků, závodů a farem, zabývajících se pěstováním a
zpracováním ovoce a zeleniny s cílem rozšířit vědomosti a dovednosti žáků o pěstování, zpracování a dalším využití ovoce a zeleniny, také v souladu s principy
vzdělávání k udržitelnému rozvoji.
hry – nejrůznější didaktické hry se zaměřením na problematiku ovoce a zeleniny,
ochranu přírody, správné výživy, péče o zdraví, předcházení nemocem (druhy ovoce a
zeleniny, význam jejich konzumace, skladba jídelníčku, recepty pro přípravu
jednoduchých ovocných a zeleninových pokrmů apod.),
metody práce s textem – vyhledávání a zaznamenávání informací, dramatizace textu
s tematikou ovoce a zeleniny,
využití audio-vizuálních pomůcek k přiblížení a konkrétní názornosti tematiky ovoce a
zeleniny, obsahu prospěšných látek, pěstování a zpracování ovoce a zeleniny apod.
praktické činnosti na školním pozemku, v koutku živé přírody, v laboratoři, školní
kuchyňce atd. – nabízí žákům získání praktických dovedností, které lze aplikovat
v životě (laboratorní sledování, pěstitelství, uchovávání ovoce a zeleniny, hygienická
pravidla při zpracování a konzumaci, způsoby zpracování apod.).
pohybové aktivity jako nezbytné součásti zdravého životního stylu
nonverbální metody typu grafických a výtvarných prací k tematice ovoce a zeleniny,
potravinová pyramida apod.
Uvedené postupy realizace projektu pro první stupeň jsou pouze doporučující. Škola
při realizaci projektu „Ovoce do škol“ vychází především ze svých podmínek edukace a
speciálních vzdělávacích potřeb žáků.
Vysvětlování smyslu projektu, jeho cílů a výsledků, které by měl přinést, může
maximálně prospět zařazování této problematiky do výuky, do jednotlivých vyučovacích
předmětů, do aktivit realizujících průřezová témata a do projektů realizovaných školou
v rámci školního vzdělávacího programu.
Ze vzdělávacích oblastí (vyučovacích předmětů) tematickému zaměření projektu
„Ovoce do škol“ nejvíce konvenuje vzdělávací oblast Člověk a zdraví, ale i oblast Člověk a
jeho svět, Člověk a příroda a Člověk a svět práce.
Škola zapojená do projektu si připraví program realizace projektu v jednotlivých
předmětech, či oblastech vzdělávání a bude dbát na plnění uskutečnění doprovodných
opatření podle článku 103ga odst. 2 nařízení č. 1234/2007 v souladu s článkem 3 odst. 4
nařízení (ES) č. 288/2009.
Spolupráce s rodinou
Jedním z nejdůležitějších prvků celého projektu je úzká spolupráce s rodinou. Tato
spolupráce může být uskutečňována:
◦ aktivní účasti rodičů na realizaci školních projektů,
◦ zapojením rodičů do vyhodnocování projektu (hodnotící dotazníky),
◦ sponzorstvím.
Hodnocení projektu
Hodnocení projektu bude uskutečněno hodnotícími dotazníky zaměřenými na zvýšení
spotřeby ovoce a zeleniny a změnu stravovacích návyků