Planeta Země

V úterý 3. prosince 2019 jela pátá až devátá třída naší školy na projekt Planeta Země 3000, letošní díl nesl název Kolumbie ráj slasti a neřesti. Po druhé vyučovací hodině vyjeli autobusy do domažlického kina.

Programem nás provázeli moderátoři Zuzana Pavlíčková, Michal Jilma.

Tuto zemi procestoval jako předchozí, na kterých jsme byli již dřív, fotograf a cestovatel Adam Lelek. Zaměřil se hlavně na pozitivní a méně známou stránku této krásné země, ležící na severu Jižní Ameriky.

První zastávka byla v hlavním městě Bogotá, kde je na každém rohu grafity, jako ve venkovní galerii a nejúžasnější je, že místním lidem to nevadí.

Druhé zastavení bylo v Concepciónu, kde to vypadá jako by se zastavil čas, žijí zde kovbojové téměř totožně jako před několika sty lety.

Poté La Casa del Silencio, kde průvodce na jedné rodinné farmě vyzkoušel, jak se dělá káva od sbírání semen, přes celý proces, po lahodný nápoj.

Dále území Tatacoa, kde s motorkou projíždí úžasnou odlehlou přírodou, poznával kolibříky – létající drahokamy, kondora andského – krále zdejšího nebe, kterého mají i na vlajce, panoramata, ze kterých se tají dech, rychle se měnící počasí…

Za páté cesta na ostrov Gorgona a potápění se v okolních vodách, které se hemží životem.

Ukázalo se, že Kolumbie není jen plná nebezpečí a drog, ale setkáme se zde i se starostlivými lidmi i nádhernou přírodou.

Po skončení tohoto krásného dokumentu jsme se vrátili opět s autobusy zpět do školy.