Pobytový zájezd s výukou – Anglie 23. září až 2. říjen 2015

Psala se sobota 26. září 2015 a vybraní žáci druhého stupně v doprovodu paní učitelky Dostálové a paní učitelky Polívkové nastoupili do autobusu, kterým jsme měli odjet do Anglie. Zde už seděli žáci dalších škol, přesněji z gymnázia v Karviné a ze střední zdravotní školy v Benešově.

Cesta proběhla v pořádku, po noci v autobuse jsme přijeli do přístavu v Calais. Zde jsme nastoupili na trajekt a brzy jsme přistáli v Doveru, odkud jsme zamířili do Brightonu.

V Brightonu jsme nejdřív navštívili Royal Pavilon, akvárium Seaworld a prohlédli jsme si celé město. Večer si nás rozebrali rodiny a my jsme si pochutnali na dobré večeři. K ní jsme dostali dvě pizzy a rozpečenou bagetu.

Další den jsme šli poprvé do školy. Učitelé byli skvělí, učili nás stylem škola hrou. K obědu jsme dostávali sendvič, balíček čipsů a nějaké ovoce. Po škole jsme navštívili Portmouth. Zde se nachází muzeum, nejstarší aktivní bojová loď HMS Victoria a část námořní síly Velké Británie. Pěkné místo na výlet. A pak opět do rodin. K večeři jsme dostali klasické anglické jídlo – Fish and Chips. Dobrůtka.

Následující den probíhal přesně obráceně. Nejprve jsme jeli do Windsdoru, kde má své letní sídlo královna. Zde jsme si při vyprávění naší průvodkyně Amandy prohlédli zdejší hrady a viděli jsme i pochod hradních stráží městem. Winsdor je pěkné město s částečně zachovalou středověkou architekturou a jediné, co mi vadilo, byl hluk způsobený nízko prolétajícími letouny, které přistávaly na londýnském letišti. Poté jsme jeli do školy a opět zpět do rodin. Zde jsme dostali k večeři Sousage and Mash (párek a kaše).  Opět velice dobré jídlo.

A další den znovu do školy. Poslední den ve škole byl podobný ostatním, jako vždy škola hrou. Odpoledne jsme vyrazili do Hastingsu, do pašeráckých jeskyní.  Zde jsme si prošli expozici, ale fotografie odtud nejsou valné kvality. Po pašeráckých jeskyních jsme navštívili Seven Sisters, bílé křídové útesy, často ukazované ve filmech jako náhrada za útesy u Doveru. K večeři jsme měli protentokráte špagety.

A poslední den v Anglii. Rozloučili jsme se se svou zdejší rodinou a odjeli do Londýna. A zde začala cesta po všech možných památkách Londýna, která byla tak dlouhá a náročná, že snad každý se v pozdních odpoledních hodinách těšil do autobusu. V Londýně jsme si prošli většinu známých míst, včetně Big Benu a Greenwichské observatoře a projeli jsme se říčním busem. K večeru jsme si ještě nakoupili potraviny na cestu a odjeli jsme směr: Eurotunel. Projeli jsme jím a bez dalších problémů jsme po přibližně 18 hodinách dojeli až k naší škole.

V Anglii se mi velice líbilo. Jídlo dobré, ubytování taktéž. Neměl jsem, ani já, ani mí spolužáci, k ničemu žádné výhrady.

Zjistil jsem ale, že ceny zde jsou pro Čecha vysoké. Pro představu: Párek v rohlíku zde stojí 4 libry.